Twee speciaal opgeleide vogelgriephonden controleren sinds kort op de luchthaven Schiphol reizigers uit risicolanden waar vogelgriep is geconstateerd. Dat meldt een woordvoerder van de douane.
De twee Duitse Herders, Bo en Judy, zijn in de eerste helft van dit jaar speciaal getraind om alle soorten van gevogelte, eieren en losse veren op te sporen.
De honden worden ingezet op vluchten uit landen die door het ministerie van Landbouw zijn aangewezen als risicoland. Op dit moment zijn dat Tsjechië, Rusland, Turkije, Egypte, Thailand, Ghana en China. Op vluchten uit Duitsland en Frankrijk wordt momenteel nog niet gecontroleerd, omdat daar tot gisteren alleen wilde vogels besmet zijn met het virus.
Om te voorkomen dat dierziekten als vogelpest, varkenspest en MKZ Nederland binnenkomen, is het verboden om vanuit landen buiten de Europese Unie goederen van dierlijke oorsprong in Nederland in te voeren. Vakantiegangers die terugkomen uit deze landen dienen zuivelproducten, vleeswaren, maar ook huiden en jachttrofeeën in te leveren bij de douane.
Na Tsjechië is Nederland het tweede Europese land dat 'vogelgriephonden' inzet. Bo en Judy zullen nog dit jaar worden bijgeschoold, zodat ze ook kunnen worden ingezet bij de bestrijding van smokkel van beschermde dieren en planten, zoals slangen, hagedissen en ivoor.
De douane van Schiphol nam dit jaar al 1626 kilo bereid vlees, 203 kilo rauw vlees en 245 eieren uit risicolanden in beslag. Naast de twee vogelgriephonden zet de douane op Schiphol drugs-, tabaks- en geldhonden in.