Een basisschool in het Chinese Dasu telt welgeteld een leerkracht en 1 student. De 61-jarige Li Yongchun geeft al 25 jaar op dezelfde plek les, maar een situatie als deze heeft hij nog nooit meegemaakt.
"In de beginperiode waren hier meer dan 400 leerlingen, maar dat veranderde in de jaren '90. Meer en meer families trokken weg uit het bergdorpje en na verloop van tijd bleven er slechts tien studenten over. In 2000 werd besloten de school te sluiten nadat de laatste leerling afgestudeerd zou zijn. Nieuwkomers moesten zich vanaf dan aanmelden in de school van Sanhe, een dorp dat op twee uur rijafstand van Dasu ligt."
En daar wringt nu net de schoen voor Han Hongyang, de laatste die de eer van het basisschooltje in Dasu hoog houdt. Ze heeft niet het geld om de verplaatsing te maken en de inschrijving te bekostigen, dus zit er voor onderwijzer Li niets anders op zijn pensioen nog wat uit te stellen. "Deze situatie duurt nu al langer dan een half jaar. Zij is mijn enige studente en ik ben haar enige leerkracht. Tijdens de pauzes spelen we badminton, pingpong en voetbal, geen sinecure voor een 61-jarige", verzekert Li.
Binnen een half jaar houdt Li het toch voor bekeken. Tegen dan moet het dorpje een opvolger voor hem klaar hebben, zodat Han haar studies in hetzelfde schooltje kan afwerken.