De Duitse regering heeft Turkije dringend verzocht een 17-jarige Duitse jongen vrij te laten die in een Turkse gevangenis vastzit op verdenking van seksueel misbruik van een 13-jarig Brits meisje. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken dit weekeinde gezegd.
Ook de ouders van de jongen, Marco W., hebben de Turkse justitie verzocht hun zoon te laten gaan, die al tien weken in de cel zit in Antalya afwachting van zijn proces, dat op 6 juli begint.
Hem hangt acht jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Volgens de advocaat van W. gaat het fysiek en mentaal slecht met de jongen. Hij weet niet beter dan dat hij geheel onschuldig is, en begrijpt niet wat hem overkomt, aldus de advocaat.
De scholier was met zijn ouders op paasvakantie in Antalya, waar hij de Britse Charlotte M. ontmoette, die volgens de advocaat van W. tegen zijn clint zei dat ze 15 was.
De twee werden verliefd en bedreven de liefde, overigens zonder geslachtsverkeer te hebben, en met hun beider instemming, zo verklaarden zij allebei.
De moeder van het meisje gaf de jongen aan bij de politie. Hoewel van geweld geen sprake was, werd W. gearresteerd op verdenking van misbruik van een minderjarige. Uit gynaecologisch onderzoek is gebleken dat het meisje nog maagd is.