Italianen zijn trots op hun cuisine en willen niet dat ermee gerommeld wordt. Dus geen ananas op een pizza, geen room en ham in de pasta carbonara en zeker geen boter en Parmezaanse kaas in de pasta cacio e pepe!
Over dat laatste, typisch Romeinse, gerecht is volgens BBC News ophef ontstaan nadat de populaire kookwebsite UK Good Food het recept ervan had gepubliceerd.
En daar klopt niks van, aldus Italiaanse experts. Want in de cacio e pepe zitten volgens traditioneel recept maar drie ingrediënten: spaghetti, zwarte peper en pecorinokaas. En niet, zoals de Britse site vermeldt, vier ingrediënten. UK Good Foods vindt namelijk dat er in de cacio e pepe spaghetti, zwarte peper, Parmezaanse kaas en boter horen, en suggereert zelfs een optie om room toe te voegen.
Voor Italianen is dat een vorm van cultuurbarbarij, vooral ook omdat de Britten het als een snel lunchgerecht presenteren, dat je even tussendoor in elkaar flanst. Nee, nee, nee, roepen Italianen in koor, dat is het niet, cacio e pepe is een weliswaar simpel gerecht, maar vraagt liefde en veel aandacht om te bereiden.
De ophef is zo hoog opgelopen dat de organisatie van Italiaanse chefkoks contact heeft opgenomen met de Britse ambassade in Rome om haar verbazing en verontwaardiging over te brengen over de Good Foods-publicatie.
Ook in Italië experimenteren koks weliswaar met de ingrediënten van pasta cacio e pepe, maar dan mag het resultaat die naam niet dragen. Want dat zou gesjoemel met de culinaire traditie betekenen, en door Italiaanse fijnproevers wordt dat beschouwd als heiligschennis.