In Italie hebben consumentenorganisaties klanten opgeroepen om donderdag hun geliefde pasta in de schappen te laten liggen, uit protest tegen de stijgende prijs van graan die doorwerkt in de prijs van het nationale gerecht. Het valt te bezien of de Italianen, die per persoon gemiddeld zo'n 28 kilo pasta per jaar wegstouwen, aan de oproep gehoor zullen geven.

Furio Bragagnolo van de associatie van Italiaanse pastaproducenten verwacht niet dat de staking aanslaat, omdat pasta ondanks de prijsstijging een van de goedkoopste gerechten blijft.

De prijsstijging wordt gevoed door een wereldwijd gestegen vraag naar graan, als grondstof voor alternatieve bio-brandstoffen of als veevoer in zich ontwikkelende landen wier bevolking overgaat op een dieet met meer vlees. Momenteel levert de landbouw in Italië de helft van de durum-tarwe die nodig is voor de productie van kwalitatief hoogwaardige soorten pasta en brood. De rest moet geïmporteerd worden.

Een pak van een halve kilo pasta zal door de stijging van de prijs van graan naar verwachting twaalf tot veertien eurocent stijgen. De Italianen lijken vooralsnog niet al te ongerust over deze ontwikkeling. "Het deert me niet zo, want het is geen drastische verhoging en het gaat om een type gerecht dat nog steeds erg goedkoop is", zei de Romeinse politieagent Gabriele D'Angelo tijdens zijn winkelronde. Zelfs de 70-jarige Francesca Sanfelice, die met het minimum moet rondkomen, lijkt in haar lot te berusten. "De prijsstijging beïnvloedt wel wat ik koop. Ik koop al minder brood, en het helpt me met afvallen", zegt ze lachend.