De gordels mochten pas net los tijdens een vlucht van Ryanair van Marokko naar het Verenigd Koninkrijk toen er tussen enkele passagiers een gevecht uitbrak. Twee mannen gingen op zo’n tienduizend meter hoogte met elkaar op de vuist, nadat één van hen van zitplaats wilde wisselen. Het vliegtuig moest door de chaos na een half uur landen in Marrakesh, aldus Britse media.

Voordat het vliegtuig van de grond ging, zou een man aan een passagier hebben gevraagd om van zitplaats te wisselen, zodat hij bij zijn vrouw en kinderen kon zitten. De passagier — een vrouw die zelf naast haar dochter zat — wilde niet van plaats wisselen voor de man, waarna hij kwaad werd. Volgens een getuige zou de man haar vervolgens hebben bedreigd.

Ondanks de discussie vertrok het vliegtuig op tijd. Maar zodra de gordels los mochten, schoot de echtgenoot van de vrouw rechtop om haar te verdedigen. De twee mannen zouden met elkaar op de vuist zijn gegaan. „Een van de gezinnen maakte deel uit van een grotere groep, dus andere passagiers begonnen mee te doen. Toen kreeg een dame in de rij erachter een paniekaanval door alles wat er gebeurde. Ze schreeuwde en er waren kinderen aan het huilen. Het leek wel een sneeuwbaleffect”, vertelt de getuige aan The Sun. „Het was een helse vlucht.”

De cabin crew schoot snel te hulp. Maar de chaos was zodanig groot, dat het vliegtuig een tussenlanding moest maken in Marrakesh zo’n 30 minuten nadat het vliegtuig vertrok. De Marokkaanse politie wachtte het vliegtuig in de luchthaven op, en verwijderde de negen mensen die betrokken waren bij de vechtpartij uit het vliegtuig.

En of het nog chaotischer kon? Zeker. Tijdens de vlucht werd een andere passagier — die niet betrokken was bij de ruzie — ziek. Bij de tussenlanding in Marrakesh werd de man opgewacht door ambulancebroeders. Zij besloten dat hij niet in staat was om te vliegen, waarna de man agressief werd.

In totaal hadden het cabinepersoneel en de politie bijna twee uur nodig om zowel de ruziemakende als de zieke passagiers uit het vliegtuig te verwijderen. Het gevolg? Het vliegtuig kon die avond niet meer vertrekken. De andere passagiers moesten dus eveneens het vliegtuig verlaten en overnachten in een nabijgelegen hotel. De passagiers konden pas de dag erna, in de avond, opnieuw huiswaarts keren.

Aan Britse krant Daily Mail bevestigt Ryanair de reeks gebeurtenissen. De vliegtuigmaatschappij verontschuldigt zich voor de „omleiding en de daaropvolgende vertraging veroorzaakt door een kleine groep passagiers die de orde verstoorden” en benadrukt dat dit buiten de controle van de luchtvaartmaatschappij lag.