De prijs van döner kebab in Duitsland is zowat verdubbeld in de afgelopen jaren. Waarom is het befaamde broodje, waar maar liefst 1,3 miljard (!) per jaar van over de toonbank gaan bij onze oosterburen, zo duur geworden?
Deze vraag houdt inmiddels ook de politiek bezig. De prijs van het populaire gerecht is van 4 naar zo'n 8 euro gestegen; hier en daar moet je zelfs 10 euro neertellen. Verkopers wijten dit aan de stijgende huur-, energie- en voedselprijzen, maar linkse partijen willen hier niks van weten. Ze pleiten nu voor een landelijk prijsplafond voor het oosterse broodje warm vlees met garnering en saus.

Het volk wil dat bondskanselier Olaf Scholz (SPD) de 'dönerflatie' hard gaat aanpakken. De linkse partij Die Linke pleit nu voor een maximale prijs van 4,90 euro en vindt dat een döner kebab voor jongeren slechts 2,90 euro mag kosten. Sterker nog, Die Linke wil ook nog eens gratis 'dönerbonnen' uitreiken aan armere huishoudens.
Die Grünen, nota bene een partij die zich tegen de vleesindustrie keert, vraagt ook om aandacht voor het heikele broodje vlees-dossier. Zij noemen de döner kebab voor jonge mensen ’net zo belangrijk als het vinden van een huis’.
Scholz wil er niet aan
Het is onwaarschijnlijk dat zo'n prijsplafond er werkelijk komt. Scholz wil er niet aan beginnen, omdat hij het plan onuitvoerbaar vindt in een vrijemarkteconomie. Er zijn daarnaast geen andere voorbeelden in Europa te vinden van gerechten of drankjes waar de overheid een prijslimiet op heeft gezet.