Als je biologisch vlees koopt weet je dat de dieren een beter leven hebben gehad. Meer ruimte in de stal, vaker het weiland in. Maar met biologische mosselen zit dat heel anders, ontdekte de Keuringsdienst van Waarde. Mosselen zijn mosselen.
Mosselvisser Martin Quak vertelt aan het consumentenprogramma: "Ik ben kweker, maar ik vis ook op mosselen. We hebben onderwaterakkers waar we onze mosselen op kweken. Die akkers huren we van de Nederlandse staat. Ik mag alleen geen biologische sticker op mijn mosselen plakken."
Biologisch mosselkweker Harald Smeets mag dat wel, maar hij beaamt dat er eigenlijk geen verschil is met gewone mosselen, behalve dat hij een keurmerk heeft. "Qua ruimte en voedsel voor mosselen is er geen verschil. Bij biologische mosselen is de hele productieketen, van visser tot logistiek, gecertificeerd."
Mariken de Bruin, vertegenwoordiger van het biologisch keurmerk, legt uit: "Qua omstandigheden kunnen alle vissers in de Oosterschelde en de Waddenzee voldoen aan de eisen van het biologisch keurmerk, als ze zich maar laten certificeren."
Conclusie: alle mosselen in Nederland zijn even biologisch. Mosselvisser Quak tot besluit: "In Nederland betaal je voor het keurmerk. Terwijl in principe elke mossel een biologische mossel is. Eigenlijk is het gebakken lucht."