Eet jij regelmatig granola, drinkyoghurt en broodsalades? Dan doe je er goed aan om flink te minderen. Het zijn allemaal voorbeelden van ultrabewerkt eten. Die producten verhogen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en depressies, stelt een internationaal team van wetenschappers in een nieuwe analyse. "Ons dagelijkse dieet bestaat tegenwoordig voor 50 tot 70 procent uit bewerkt voedsel."

"Zulke ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn ontworpen om ons te verleiden tot overconsumptie", zegt Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam. "Ze zijn industrieel bewerkt tot producten waar je van blijft eten. Lekker smeuïg of crunchy, volgestopt met suikers en vetten en zuren. Veel calorieën per hap en nauwelijks voedingswaarde."

Vrijwel iedereen heeft de koelkast en keukenkastjes volstaan met zulke producten, geeft hij aan. "Witbrood is heel erg. Het is bloem met toevoegingen, er zit geen vezel meer in. Koek en chocola natuurlijk. Maar ook drinkyoghurt zonder vet is berucht: het vet is eruit, maar daar zitten dan ontzettend veel toevoegingen in om het toch nog lekker te maken, zoals zoetstoffen, smaakstoffen, emulgatoren, stabilisatoren en nog meer."

Nog twee bekende voorbeelden: chips en ketchup. "Chips zou een gefrituurde plak aardappel moeten zijn", zegt Seidell. "Maar kijk je bij de ingrediënten, dan zijn dat er een stuk of 22. De aardappel is geen aardappel, maar poeder. Met aardappel heeft het niks meer te maken. Net zo min als ketchup nog met tomaat te maken heeft, vanwege alle zuur, zout en suiker en andere dingen die erin zitten. Eigenlijk geldt dat voor alles waar 20 ingrediënten in zitten."