De ijverigste politieagent van Europa zou wel eens in Barcelona kunnen werken. Hij of zij schreef in een jaar voor 7,5 miljoen euro aan verkeersboetes uit. Wie het leest, denkt misschien dat er een komma verkeerd staat, maar dat is niet zo.

Deze agent is niet de enige in het politiekorps van Barcelona die continu overtredingen lijkt te zien. Ze hebben er tien agenten die in een jaar voor meer dan een miljoen euro hebben beboet.

De Britse politie publiceerde in januari een lijst die de wereld over ging omdat hij indrukwekkend leek: op de lijst stonden de regio's waar de meeste snelheidsboetes worden uitgeschreven. West Yorkshire stond bovenaan. Daar werd voor ruim 22 miljoen aan boetes uitgeschreven. Door een heel korps van ruim 6000 agenten.

Wat aan het begin van het jaar heel wat leek, wordt nu weggezet als een lachertje door enkele agenten in Barcelona.

In de tweede stad van Spanje zijn er tien die ieder afzonderlijk voor meer dan een miljoen hebben beboet in een jaar tijd, blijkt uit cijfers over 2022. Die zijn bekendgemaakt vanwege een nieuwe wet die transparantie moet bieden over wat Spaanse agenten precies doen. De absolute nummer 1 is een agent die 69.840 boetes uitschreef voor een totaalbedrag van 7,5 miljoen euro, vrijwel allemaal voor snelheidsovertredingen.

De agent gebruikte wel een technisch hulpmiddel, blijkt uit documenten, maar wat dat hulpmiddel is, wordt niet omschreven. Anders zouden mensen misschien kunnen herleiden wie de agent is. Om diezelfde reden heeft hij of zij ook geen naam, maar een nummer. De Barcelonese superbeboeter is Agent 541.

Dat moet een bekend nummer zijn voor tienduizenden automobilisten in de stad, want 541 is ook het nummer dat op de boete staat die ze in de post ontvingen.

Agent 541 mag de meeste boetes uitschrijven, eigenlijk is de Barcelonese agent 879 nog een stuk bijzonderder. Die schreef, vergeleken met collega 541 'maar' de helft aan boetes uit, maar agent 879 deed dat voor een bedrag van 2 miljoen euro zonder hulpmiddel te gebruiken. Nou ja, op een bonnenboekje na natuurlijk. Wat we weten over agent 879 is dat hij of zij controleert op rijden door rood licht.

Toen woordvoerder Eugenio Zambrano van de Spaanse politievakbond CSIF de getallen zag, begon hij ook te twijfelen, maar wie doorrekent, ontdekt dat het zo gek niet is. Rijden door rood, levert je in Barcelona een boete op van 200 euro.

Als agent 879 het gemiddelde aantal dagen van 180 per jaar werkte, dan gaat het om 55 boetes per dag die hij of zij handmatig uitschreef. Dat kan als de agent iedere dag een paar uur op de uitkijk stond.

De agenten worden zelf niet beter van het uitschrijven van zoveel bekeuringen. In Barcelona bestaat geen bonusregeling voor agenten die bovengemiddeld veel boetes uitschrijven. Politievakbond CSIF is blij dat zo'n regeling niet bestaat.

"We zijn er tegen om de beloning van agenten deels afhankelijk te maken van hoe productief ze zijn voor wat betreft het uitdelen van boetes", zegt Zambrano. "Laten we dat zo houden. Een bonussysteem zou een verkeerde stimulans opleveren om boetes op te leggen."

Al die miljoenen, je zou gaan denken dat Barcelona een stad is waar ontzettend veel overtredingen worden begaan. Dat blijkt mee te vallen. In Madrid is de kans aanzienlijk groter dat je als verkeersdeelnemer op de bon wordt geslingerd.

In de Spaanse hoofdstad werd in 2022 voor 199 miljoen aan boetes uitgedeeld, ruim drie keer zoveel als in Barcelona, terwijl Madrid twee keer zoveel inwoners heeft als Barcelona.

Als je nog wat dieper in de cijfers duikt, blijkt het voor bewoners en bezoekers van Barcelona allemaal nog sterker mee te vallen. De telling die is gepubliceerd gaat over boetes die op de post gingen. Daarvan is een groot aantal later herroepen.

Zo zit in de cijfers voor miljoenen aan boetes voor oude auto's die in Barcelona's milieuzone reden. Al die bonnen worden verscheurd, omdat de zone juridisch niet goed was dichtgetimmerd.