De vrouw die lang bekend stond als 'de meest beruchte vrouwelijke seriemoordenaar van Australiƫ' is vandaag door het Hooggerechtshof vrijgesproken. Kathleen Megan Folbigg zat 20 jaar vast voor de dood van haar vier kinderen. 'Ze hebben mijn woorden uit de context gehaald en tegen me gebruikt.'

Het Australische Hooggerechtshof in Sydney oordeelde vandaag dat het bewijsmateriaal dat gebruikt werd tegen Kathleen Megan Folbigg 'niet betrouwbaar' was. De 56-jarige vrouw stond bekend als 'de slechtste moeder van Australiƫ'.

Haar veroordeling is een van de grootste gerechtelijke dwalingen van het land 'down under'.

Eerder dit jaar werd Folbigg al vrijgelaten omdat er twijfel was over haar veroordeling. Met de uitspraak van het Hof is ze definitief vrijgesproken.

Haar eerste kind, Caleb, stierf 19 dagen na zijn geboorte in 1989. In de jaren daarna overleden ook drie andere kinderen van de vrouw, steeds op zeer jonge leeftijd. De laatste, dochter Laura, was eind jaren negentig anderhalf jaar op het moment van haar dood.

Aanklagers vonden het destijds zeer onwaarschijnlijk dat de vier kinderen zonder duidelijke oorzaak plots waren overleden. De moeder heeft zelf steeds volgehouden onschuldig te zijn en kreeg later bijval van experts.

Folbigg zei vandaag dat ze blij was met de uitspraak van het Hof. "Maar het bewijs van mijn onschuld is decennialang genegeerd en aan de kant geschoven. Ik hoop dat niemand hoeft door te maken wat ik heb meegemaakt", zei ze.

Onderzoekers stelden eerder dit jaar vast dat mogelijk sprake was van natuurlijke doodsoorzaken, waarna Folbigg werd vrijgelaten. Zeker twee van de kinderen hadden een zeldzame genetische mutatie. Een derde kind had mogelijk een neurologische aandoening. "Ik ben blij met die antwoorden", zei Folbigg.

Ze kreeg in eerste instantie 40 jaar cel opgelegd, maar dat is later verlaagd naar 30 jaar. Uiteindelijk zat ze 20 jaar vast.

Bij haar veroordeling speelden haar dagboeken een belangrijke rol: daarin schreef ze volgens Australische media dat ze zich schuldig voelde en dat ze niet meer alleen durfde te zijn met haar baby. Die teksten werden gepresenteerd als schuldbekentenissen.

Volgens The Sydney Morning Herald gaan de advocaten van Folbigg om een schadevergoeding vragen na de uitspraak van het Hof. Het zou volgens de krant gaan om een recordbedrag.