Dankzij de Nederlandse Jan Jeucken hebben onderzoekers het mysterie over de extreem lange penis bij een vleermuissoort, de laatvlieger, kunnen oplossen. Jeucken (72) filmde beelden van parende vleermuizen, waardoor onderzoekers konden vaststellen wat het dier allemaal doet met zijn lange geslachtsdeel.

En dat gebruikt hij niet voor penetratie. Toen de onderzoekers onder meer de beelden van Jeucken bestudeerden, concludeerde het Europese team dat de vleermuis de penis als 'arm' tijdens het paren gebruikt, schrijft omroep Gelderland.

Jan Jeucken uit Horst aan de Maas filmt al acht jaar vleermuizen op de zolder van de Sint-Matthiaskerk in Castenray bij Venray en heeft 93 paringen op beeld staan.

Voor de eerste keer is daarmee een zoogdier gedocumenteerd dat zich voortplant zonder te penetreren tijdens de paring, meldt een 'verbijsterde' onderzoeker van de universiteit van het Zwitserse Lausanne.

Met de penis duwt het mannetje de staarthuid bij het vrouwtje opzij. Daarna volgt een lange, stille omhelzing, waarbij sperma wordt overgedragen. Hoe dat precies gebeurt, moet nog verder worden onderzocht.

Penetratie met de enorme penis zou eigenlijk ook onmogelijk zijn, aangezien de penis van deze specifieke vleermuis maar liefst zeven keer langer in de lengte is dan de lengte van de vagina's van de vrouwelijke soortgenoten.

Ook opmerkelijk is dat de eikel uitzet in de vorm van een hart en veel breder wordt dan de vagina van de partner, ook zo'n zeven keer. Daarmee is elke penetratie onmogelijk, aldus de onderzoekers.