Nabestaanden lopen jaarlijks tonnen mis doordat uitvaartpolissen zoek zijn. Het gaat om verzekeringen die mensen vaak lang geleden hebben afgesloten, maar waar de familie niet van op de hoogte is. Daardoor blijft er veel geld op de plank liggen, blijkt uit navraag van BNR bij verschillende uitvaartverzekeraars.

Verzekeraars willen de polis wel uitkeren maar weten niet aan wie en wanneer ze dat moeten doen. Een uitvaartverzekering kent immers een lange looptijd. In de tussentijd verandert iemand wellicht van adres of van gezinssamenstelling.

Het vinden van mensen die hun nieuwe adres niet hebben opgegeven of een nieuwe achternaam hebben aangenomen, is enorm tijdrovend werk, zegt een woordvoerder van uitvaartverzekeraar Monuta. Daarnaast dragen sommige klanten al jaren geen premie af, waardoor de uitvaartverzekering bij hen in de vergetelheid belandt.

Het probleem is vaak dat polissen al zijn afbetaald waardoor ze voor nabestaanden, via bijvoorbeeld bankafschriften, niet meer te achterhalen zijn. 'Vaak weten de nabestaanden niet van het bestaan van een verzekering af en melden daardoor het overlijden van de verzekerde niet', merkt Nationale Nederlanden. Daar komt bij dat veel verzekeraars de afgelopen jaren zijn overgenomen waardoor mensen niet precies weten waar ze moeten aankloppen.

Het gevolg is dat veel geld blijft liggen, herkent het Verbond van Verzekeraars. In een poging om het geld bij de rechthebbenden te krijgen, heeft de belangenvereniging de website vanatotzekerheid.nl in het leven geroepen. Daar kunnen nabestaanden verloren polissen terugvinden.

In tien jaar tijd zijn op die manier 20.000 polissen teruggevonden, zegt een woordvoerder. 'Het aantal aanvragen stijgt al jaren, van 5.500 in 2020 naar ruim 8.000 in 2021.' De bedragen kunnen per geval oplopen tot enkele duizenden euro's.

Daarnaast gaan verzekeraars zelf op zoek naar nabestaanden van klanten van wie ze vermoeden dat ze overleden zijn. 'We werken hiervoor samen met bedrijven die voor ons openbare bronnen kunnen raadplegen', schrijft Ardanta in een reactie. 'Door de terugkoppeling vanuit deze openbare bronnen kunnen wij jaarlijks circa 5.000 dossiers onderzoeken.'

Toch kan dit proces makkelijker, vinden verzekeraars. Een nieuw wetsvoorstel dat nu in de Tweede Kamer ligt kan uitkomst bieden. Daarin staat vermeld dat gemeenten voortaan een seintje moeten geven als iemand overleden is.