De Algemene Conferentie over Maten en Gewichten (CGPM) heeft vrijdag nieuwe metrische voorvoegsels aangenomen om immense orden van grootte uit te drukken. Onder meer de ronna (R) en quetta (Q) werden ingevoerd, die respectievelijk 27 en 30 nullen achter de eenheid uitdrukken. Zo kunnen we nu officieel stellen dat de aarde zes ronnagram weegt.

In de moderne wetenschap wordt de nood aan immense orden van grootte steeds groter. In 1991 werden onder meer de zetta en de yotta ingevoerd, met respectievelijk 21 en 24 nullen achter de hoeveelheid. Maar zelfs de yotta kan de huidige noodzaak niet drukken, klinkt het bij het CGPM.

Daarom werden ronna (R) en quetta (Q) vrijdag officieel ingevoerd. «Met deze voorvoegsels kunnen we nu stellen dat de aarde ongeveer zes ronnagram weegt», merkt Richard Brown, hoofd metrologie van het Britse National Physical Laboratory op. Het gaat daarbij dus om een 6 gevolgd door 27 nullen.

De wijzigingen zijn vrijdag officieel goedgekeurd in het paleis van Versailles door wetenschappers op een bijeenkomst van de CGPM, die om de vier jaar plaatsvindt. Verwacht wordt dat het opnieuw 20 à 25 jaar zal duren eer er nieuwe prefixen worden ingevoerd.