Een progressieve Amerikaanse actiegroep heeft horecamedewerkers in Washington D.C. een prijs beloofd voor informatie over conservatieve hoge rechters. Als een melding bevestigd wordt, dan krijgt de melder 50 dollar. Als de rechter een halfuur later nog op locatie is, krijgt de melder er nog 200 dollar bij. De actiegroep ”ShutDownDC” wil kennelijk meer demonstraties organiseren zoals die waarbij rechter Brett Kavanaugh afgelopen woensdag uit een restaurant moest vluchten. Kavanaugh, die voor het terugdraaien van Roe v. Wade stemde, moest kennelijk via de achterdeur vertrekken toen demonstranten zich buiten de locatie begonnen te verzamelen.

In het Witte Huis wordt ondertussen nagedacht over manieren om abortus toegankelijk te houden voor vrouwen in conservatieve staten. Het uitroepen van een noodsituatie op het gebied van gezondheidszorg zou één van de maatregelen kunnen zijn. Dit zou op federaal niveau geld vrij kunnen maken om andere maatregelen te betalen. Abortus kan hiermee echter niet door president Biden legaal worden verklaard in de staten waar Republikeinen het bestuur in handen hebben. Volgens Biden, die tijdens een familie-uitje in Delaware met journalisten sprak, moeten de Democraten het recht op abortus vastleggen met federale wetgeving, zodat dit recht niet alleen afhankelijk is van het Hooggerechtshof.

Deze ”codificatie” van Roe v. Wade is iets waar Democraten al langer mee spelen, en waar ze eigenlijk al 50 jaar de tijd voor hebben gehad. In 2007 beloofde Barack Obama, toen nog senator, dat hij na zijn verkiezing tot president onmiddellijk zou zorgen voor het wettelijk veiligstellen van het recht op abortus. Na zijn verkiezing bleek dit echter toch niet de hoogste prioriteit te hebben. Dit falen zorgt er nu voor dat de Democratische Partij vanuit de eigen progressieve flank onder vuur komt te liggen.