In Turijn is deze week een man niet veroordeeld voor verkrachting omdat zijn vermeende slachtoffer de deur van een toilet open had laten staan. Met het open laten van de deur zou de vrouw de man "hebben aangezet om het te proberen". De advocaat van het vermeende slachtoffer is verbolgen over de uitspraak.

Twee jaar geleden werd de man wél veroordeeld voor de verkrachting, maar dat besluit is door de rechter nu teruggedraaid.

Het incident vond plaats in een kroeg waar beide jongeren aanwezig waren. De vrouw was erg dronken en zou volgens de rechter daarmee hebben uitgenodigd tot seksueel contact. Toen ze het toilet bezocht en verzaakte de deur op slot te doen, zou de man het volste recht hebben gehad om zijn seksualiteit op de vrouw bot te vieren.

De uitspraak maakt in Italië veel los, ook in de politiek.

"Ik krijg de rillingen hiervan. Het is om te beweren dat de vrouw hierom zou hebben gevraagd. Ze liet voor en tijdens het voorval meermaals duidelijk weten dat ze geen toestemming gaf", reageert parlementslid Laura Ravetto. "Dit besluit zet de rechten van vrouwen enkele lichtjaren terug in de tijd", aldus een politica van de Vijfsterrenbeweging.

De Italiaanse Hoge Raad gaat zich buigen over de zaak.