Vijf buisjes met een minuscule hoeveelheid maanstof zijn in de Verenigde Staten geveild voor 450.000 euro. Nooit eerder werd maanmateriaal verkocht, aangezien NASA-beleid dit verbiedt. Maar door een menselijke fout gebeurde het nu toch.

De maankorreltjes zijn door Neil Armstrong in een zakje geschept tijdens de Apollo 11-missie in 1969. De astronauten verzamelden voor de zekerheid een sample van een halve kilo. Daarna werd nog meer dan twintig kilo opgeschept en meegenomen.

Alle maanstof is onderzocht en opgeslagen door de NASA, maar het geleegde zakje waarin het noodmonster zat, werd in de jaren zeventig verkocht voor minder dan duizend dollar. Pas in 2015 realiseerde de koper dat er in de naden van het zakje nog restanten zaten van maanstof.

Na onderzoek bevestigde NASA dit, en klaagde de ruimtevaartorganisatie de koper aan. Maanstof moet als nationaal erfgoed in handen blijven van de overheid, zo stelden ze. De rechter gaf de koper echter gelijk en hij verkocht het leeggeplozen zakje in 2017 voor omgerekend 1,5 miljoen euro.

Nu ging ook de maanstof onder de hamer. De minuscule hoeveelheid maanstof ging over de toonbank voor circa 450.000 euro.