Citizen Brick, een Amerikaans familiebedrijf dat speciale legoproducten maakt, heeft een voltreffer te pakken met zijn nieuwste set: een poppetje van de Oekraïense president Volodimir Zelenski en een minimolotovcocktail. De opbrengst gaat naar een een organisatie die medische hulpgoederen naar Oekraïne stuurt.

Joe Trupia, de eigenaar van Citizen Brick, zegt dat hij een product op het oog had waaarmee hij donaties voor het door oorlog getroffen land zou kunnen losweken. Een poppetje kost 100 dollar (omgerekend 90 euro), een molotovcocktail 20 dollar (18 euro).

"De eerste voorraad was in een mum van tijd uitverkocht", zegt Trupia. "Die ging vooral naar verzamelaars, de mensen die ons altijd wel weten te vinden." Maar toen een Oekraïens Instagram-account er aandacht aan besteedde, stroomden de berichten binnen.

Bij Citizen Brick was het meteen alle hens aan dek, vertelt Trupia. "We wilden de kans niet mislopen om giften in te zamelen voor een zaak die we zo'n warm hart toedragen."

Hij zegt dat tot nu toe 145.000 dollar (130.000 euro) is binnengekomen. Het geld gaat naar de hulporganisatie Direct Relief.

In afwachting van nieuwe poppetjes en flesjes voor de molotovcocktails ligt de productie even stil. Trupia heeft intussen contact gehad met jeugdige legofanaten uit Oekraïne. "Die zeggen: wilt u ons er een paar sturen als we de oorlog hebben gewonnen en het hier weer wat rustiger is? Tuurlijk, heb ik gezegd. Ik leg ze wel voor jullie apart."
Foto