Acteur Jussie Smollet, die je wellicht kent uit de serie Empire, moet 150 dagen het gevang in. De acteur zette een hatecrime in scène en deed daar een - zo blijkt inmiddels - valse aangifte van. Ook moet de Amerikaan een boete van 25.000 dollar betalen en krijgt hij een proeftijd van dertig maanden.

In 2019 beweerde Jussie het slachtoffer te zijn van een hatecrime. Het zou gaan om twee witte Trump-stemmers die Amerika great again wilden maken. Maandenlang is de politie in Chicago op zoek geweest naar de twee Trumpers, die niet bleken te bestaan. De aanvallers bleken twee zwarte broers te zijn die waren ingehuurd door Smollet.

Dat kostte Smollet al 120.000 dollar, de kosten die de stad heeft gemaakt voor de klopjacht. Nu spreekt ook de rechter zich uit over de zaak. Die noemt Smollet arrogant, egoïstisch en narcistisch. Ook vindt de rechter dat hij afbreuk doet aan de echte verhalen van slachtoffers van een haatmisdaad. Zij hebben vaak moeite met hun verhaal delen.

Smollet blijft volhouden onschuldig te zijn en liet weten dat als hij om zou komen in de gevangenis, dat het geen zelfdoding zou zijn.