ARNHEM - Als 81-jarige hulpbehoevende vrouw alsnog de cel in gaan. Dat daders van deze leeftijd gevangenisstraf krijgen, komt vaker voor dan je denkt. De vrouw uit Kerkdriel tegen wie drie jaar cel is geëist omdat ze een vrouw tot huisslaaf maakte, zou niet eens de oudste gedetineerde vrouw in een Nederlandse cel ooit zijn. In 2017 werd een 89-jarige vrouw veroordeeld tot vier jaar cel. Ze had haar man doodgestoken.

"Iedereen die een strafbaar feit begaat, mag daarvoor worden gestraft. Dit geldt voor elke Nederlander. Het komt in rechtszaken wel eens voor dat gezien de omstandigheden, bijvoorbeeld als iemand ziek is of op leeftijd, dan geen detentie wordt opgelegd", laat een woordvoerder van de Orde van Advocaten weten.

Wat de 81-jarige vrouw uit Kerkdriel uiteindelijk voor straf krijgt, wordt op 15 april duidelijk als de rechter uitspraak doet. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste celstraf, omdat de vrouw zich samen met haar dochter schuldig zou hebben gemaakt aan mensenhandel. De twee zouden een 45-jarige vrouw lange tijd als huisslaaf hebben gehouden.
Het OM vindt dat zodra de rechter de uitspraak heeft gedaan op 15 april en de vrouw inderdaad de cel in moet, dit gelijk moet worden uitgevoerd. De 81-jarige is nu op vrije voeten. Normaal zou ze in voorlopige hechtenis het vonnis afwachten, maar door haar leeftijd en hulpbehoevendheid is ze nu op vrije voeten.
OM: 'Niet uit te leggen'
"Het feit is dusdanig ernstig dat het naar de samenleving niet valt uit te leggen dat verdachte de straf in vrijheid mag afwachten", laat een woordvoerder van het OM weten. "Haar leeftijd speelt een rol in de afweging, maar ook geldt dat ze ten tijde van het plegen van de strafbare feiten ook al op leeftijd was en dat dat haar kennelijk ook niet weerhouden heeft." Het OM stelde dat ze haar voorlopige hechtenis alsnog moet uitzitten na de uitspraak van de rechter.
Partijen hebben na het vonnis nog twee weken om in beroep te gaan, maar de officier wil niet dat de vrouw ook dan nog op vrije voeten blijft.
Aantal oudere gedetineerden gestegen
Het aantal oudere gedetineerden is tussen 2010 en 2019 gestegen. Zaten er twaalf jaar geleden 100 mensen van 65 jaar en ouder in de gevangenis, in 2019 waren dat 180. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.