Na afwezigheid van zo’n tien jaar keren de koeien van Maarten Gol weer terug in de wei aan de Dorpsstraat in Havelte. Voor vele inwoners en aanwonenden van de wei in het centrum van het dorp is het al lang een gemis, dat mooie rustgevende plaatje.
Door verhuizing van Maarten, jaren geleden naar Eursinge, en de moderne manier van boeren kwam het er gewoon niet meer van om de koeien iedere keer te verweiden naar het dorp. In goed overleg met Maarten heeft Roelof Prikken kunnen bewerkstelligen dat ze weer terugkeren op de vertrouwde plek.
Foto

De mannen van het Werkvoorzieningsschap Oranjeborg gaan, wanneer de weersomstandigheden het toelaten, eerst de oude afrastering verwijderen en het opschot rondom het weiland opruimen. Maarten zorgt voor nieuw afrasteringsmateriaal, wat ook weer geplaatst zal worden door de mannen van Oranjeborg.

De Dorpsgemeenschap Havelte bekostigt het maken van een nieuw ‘old school’ hekwerk bij de ingang van de wei. Ook plaatst zij in overleg met de gemeente Westerveld een aantal bankjes. De Historische verenigingen zal bij de zitbankjes een paneel plaatsen met info over het verleden in deze omgeving. Roelof Kassies zal, als buurtbewoner, toezicht houden.
De initiatiefnemers geven alvast een belangrijke tip: „Het is tegenwoordig toch wel een zeldzaamheid, koeien midden in het dorp, maar zie het niet als een dierenweide zoals in stadspark. Voer de koeien niet, ook niet met gemaaid gazongras.”