SON EN BREUGEL – Alleen is ook maar alleen dacht Peter Kools uit Son en Breugel toen hij een gans in z’n uppie door het dorp zag waggelen. En dus ging hij op zoek naar een nieuw vriendje. Inmiddels ‘gakken’ de dieren wat af en zwemmen ze samen op de Dommel. Missie geslaagd.

Twintig jaar lang dobberden twee ganzen op de Dommel bij Son en Breugel. Tot ongeveer een half jaar geleden. Toen was er plots eentje zoek. De achterblijver trok het dorp in en leek op zoek te zijn naar zijn maatje.

Het dier werd overal gespot. Op straat, op parkeerplaatsen, bij het hertenkampje en natuurlijk bij de Dommel. Het deed Peter Kools (41) pijn, al die eenzaamheid. Samen met zijn 3-jarige dochter Sofie is hij vaak buiten te vinden en zo doende kwamen ze de ganzen ook regelmatig tegen.

De dieren werden steevast getrakteerd op een gezonde lekkernij. ,,Sofie vond het zo zielig dat de gans alleen was en door het dorp doolde dat ik haar blij wilde maken. Ik ging op zoek naar een oplossing.”

Kools probeerde het bij dierenopvangcentra, maar zonder resultaat. Tot hij bij een biologische boerderij terecht kwam. Daar liepen drie ganzen rond, twee mannetjes en een vrouwtje.

Kools greep zijn kans. ,,Na het horen van het verhaal over onze eenzame gans kon ik van de boer voor tien euro een van de drie dieren kopen.”

Het dier ging mee naar huis en niet veel later werd het boerderijexemplaar losgelaten. Vlak bij zijn tot nu toe eenzame soortgenoot.

Kools en dochter Sofie hielden hun adem in. Zouden ze elkaar wel kunnen luchten en zien? Of werd de aanval ingezet? Ganzen kunnen nogal fel zijn. Daarom worden ze ook als bewakers van menig boerenerf ingezet. Maar van vijandeljkheid was geen sprake en gelukkig was het snel pais en vree.

,, Ze riepen al vlug naar elkaar. We hebben ze nog in de gaten gehouden en na een paar uurtjes gingen ze zelfs samen het water in. Toen wisten we dat het goed zat.”
Nu dobberen er weer twee ganzen op de Dommel bij Son en Breugel. Zoals het al jaren was. ,,En zo hoort het ook”, weet Kools. ,,Het zijn nu eenmaal groepsdieren.” En nu maar hopen dat de vriendschap stand houdt. Ze zijn alleszins na het weekend ook al samen gespot.
Foto