WOERDEN - Het zorgde lang voor hoofdbrekens bij Hilda Boesjes-Beljon van Wetterskip Fryslan. Waar komt de mysterieuze plaquette vandaan die tijdens de verbouwing van een Fries huis werd gevonden? Het antwoord heeft ze via een zoektocht op Twitter weten te achterhalen. Inmiddels is de plaquette terug waar die hoort: in Woerden.
Het had niet veel gescheeld of de historische plaquette van gehard glas was verloren gegaan. Een medewerker van een afvalstation krijgt de plaquette aangeboden, maar ziet gelukkig gelijk dat hij iets bijzonders in handen heeft. Omdat er op de plaquette wordt gesproken over een stoomgemaal, zoekt hij contact met Boesjes-Beljon. Zij was eerder jarenlang directeur van stichting Woudagemaal, het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld.

"Mensen uit het dorp Echten waren het tegengekomen bij het verbouwen van hun huis", vertelt Boesjes-Beljon. "Daar stond het achter een kachel." Ooit moet het een prominente plaats in een huis hebben gehad, want de plaquette was ingelijst in een eikenhoutenlijst en zat achter glas.

Boesjes-Beljon start een zoektocht om te achterhalen waar de plaquette vandaan komt. Veel informatie om op af te gaan heeft ze daarbij niet. Op de plaquette staat te lezen 'Het Stoomgemaal is in 1921 omgebouwd in een Zuiggasgemaal', gevolgd door een aantal namen. Via haar contacten bij Wetterskip Fryslan probeert ze de oorsprong van het stukje historie te achterhalen, maar dat levert helaas geen concrete resultaten op.
"Als laatste wanhoopsdaad maakte ik een bericht op Twitter", zegt ze. Dat blijkt een schot in de roos. Het Woerdense CDA-raadslid Toos van Soest herkent één van de namen op de plaquette. Daarna volgt er contact met hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.
Al snel wordt duidelijk dat de plaquette ooit op het gemaal Barwoutswaarder bij Woerden is geplaatst, een gemaal dat nu al een tijd niet meer in gebruik is. In overleg met De Stichtse Rijnlanden krijgt de plaquette nu een ereplek in stoomgemaal Kamerik-Teylingens, waar het onderdeel gaat uitmaken van een tentoonstelling. Daardoor is de plaquette meer dan honderd jaar nadat die is gemaakt terug in de regio.

De vraag hoe de plaquette van Woerden in Friesland terecht is gekomen, staat nog steeds open. Boesjes-Beljon heeft zelf wel een theorie. "We vermoeden dat dit is gebeurd op het moment dat het gemaal is omgebouwd. Friese aannemers waren in die periode populair in jullie regio. Mogelijk dacht zo'n aannemer dat hij dit kon gebruiken." Of die theorie inderdaad ook klopt, wordt nog bekeken. De Stichtse Rijnlanden wil verder onderzoek doen naar de plaquette.
Voor Boesjes-Beljon is haar zoektocht in ieder geval geslaagd. Ze heeft er een mooi verhaal en warme contacten met een ander waterschap aan overgehouden. "Zo zie je maar dat water verbindt."