In San Francisco is het deze maand voor het eerst mogelijk om zelfrijdende taxi's te bestellen. Het voertuig rijdt volledig autonoom en er zit geen chauffeur achter het stuur. Wie een rit met de robottaxi wil maken, wordt nog wel geconfronteerd met een wachtlijst. Die wordt veroorzaakt door de grote publieke belangstelling én het aantrekkelijke tarief: voorlopig nul euro.

Terwijl de meeste autofabrikanten nog worstelen met het op de markt brengen van zelfrijdende auto's, durft het bedrijf Cruise, een dochter van General Motors, ze in San Francisco wel alvast als taxi in te zetten. De auto-industrie aarzelt nog met volledig zelfrijdende auto's omdat er vooral in stadsverkeer gevreesd wordt voor gevaarlijke situaties als niet een mens, maar een computer de beslissingen neemt.
Foto

Maar Cruise heeft de afgelopen maanden al tal van testritten gemaakt met zijn robottaxi in de Californische stad. Volgens Cruise zijn de zelfrijdende voertuigen er inmiddels echt klaar voor om ook passagiers te vervoeren die niet bij het bedrijf werken, zoals tot nu toe het geval was. Klanten kunnen zich aanmelden via een website om op de wachtlijst te komen.

Cruise heeft niet bekendgemaakt om hoeveel voertuigen het gaat. Voorlopig zijn de taxiritten nog gratis, omdat de dienst nog goedgekeurd moet worden en dus voorlopig als proefproject te boek staat. Volgens website The Verge mogen de robottaxi’s daarom voorlopig alleen testritten maken en maximaal 48 km/h rijden. Cruise heeft wel al een video online gezet waarin een aantal passagiers een proefrit maakt met de robottaxidienst.

,,Dit voelt zo raar,” grinnikt één van hen, op de achterbank. ,,Een beetje beangstigend,” noemt een ander het. ,,Ik ben letterlijk getuige van de toekomst”, jubelt nog een ander. ,,Dit is echt wel indrukwekkend.”

Cruise werkt samen met Honda en GM ook aan zelfrijdende deelauto's. Dit voertuig lijkt niet meer op een traditionele auto en heeft meer weg van een shuttle. Het heeft bijvoorbeeld geen zijspiegels of een stuur. Het is nog niet bekend wanneer deze deelauto's door de straten gaan rijden.