Sommige antivaxers leggen nóg meer druk op de zorg door zichzelf te laten besmetten met het coronavirus op besmettingsfeestjes. "Je krijgt een nummer door, of gaat met een ander mee naar iemand die in quarantaine zit."

In de Telegraaf vertelt een antivaxer, een 22-jarige hbo-student uit Heemstede, hoe zo'n besmettingsfeestje in zijn werk gaat. "Eerst doet degene die corona heeft het mondkapje op. Die gaat er een kwartier in hoesten en daarna doe je hem zelf op. Flink doorademen en dan hoop je dat het bingo is.”

Op het feestje werd 'functioneel' geknuffeld. Hij kreeg er wel 'een raar gevoel' bij. "Aan de ene kant blij, aan de andere kant zegt alles in je lichaam: ’Dit klopt niet, dit hoor je niet te doen’. In een normale situatie zou ik denken: ’Welke idioot gaat in godsnaam ergens heen om zichzelf ziek te laten maken?’ Maar op een gegeven moment voel je je zo afgezonderd en gedwongen iets te doen. Dan blijft het als enige goede optie over. Ik zou eindelijk weer kunnen uitgaan of in een restaurant eten.”

Immunoloog Ger Rijkers noemt besmettingsfeestjes ’Russische roulette’. "Het is spelen met je eigen gezondheid en die van anderen.”