De Nederlandse drugsbaron Çetin G. heeft spijt van zijn vlucht naar Turkije. Dat vertelt zijn advocaat tegen het AD. De drugshandelaar is in Nederland veroordeeld tot 12 jaar cel maar ontsnapte in 2016 door zijn enkelband door te knippen. Hij vluchtte naar Turkije en waande zich daar onschendbaar. Dit bleek echter onterecht: G. is nu veroordeeld tot 1482 jaar cel.

G. werd veroordeeld tot 12 jaar cel voor het transporteren van 8.000 kilo cocaïne naar Ecuador. De drugs werd aangetroffen in bananendozen. Het was de op één na grootste drugsvangst ooit in Europa.

In juni 2020 deed de Turkse politie invallen in de organisatie van G. en zijn compagnon. De Nederlander wordt gezien als het kopstuk van de organisatie en wordt aangeklaagd voor het oprichten en leidinggeven aan een criminele organisatie en de handel in drugs.

Volgens de Turkse autoriteiten zouden G. en zijn bendeleden de PKK en Gülen-beweging financieren. Dit zijn groepen die door Turkse autoriteiten als terroristisch worden beschouwd. Mede dankzij de banden met de Gülen-beweging, waande de drugshandelaar zijn onschendbaar. Dit omdat leden van deze beweging waren geïnfiltreerd in verschillend bestuurslagen van de Turkse overheid.

1482 jaar is natuurlijk langer dan een mensenleven. De reden dat de Turkse rechtbank deze straf oplegt, is omdat in Turkije alle misdrijven los worden veroordeeld en dan bij elkaar worden opgeteld.

De advocaat van G. vertelde tegen het AD dat de drugsbaron spijt heeft van zijn vlucht. De Schiedammer ontkent alle misdrijven van de Turkse aanklacht. «Hij zegt dat hij in Turkije helemaal geen misdrijven heeft begaan. Hij houdt van zijn thuisland en is verbaasd dat dit hem overkomt», aldus de advocaat. De advocaat pleit voor een rechtszaak in Nederland, of de Nederlandse autoriteiten hierin mee gaan is niet duidelijk.

Turkije is niet het enige land dat zulke hoge gevangenisstraffen geeft. De langste gevangenisstraf ter wereld is gegaan naar Chamoy Thipyaso. Zij werd veroordeeld omdat ze een piramidespel lanceerde in de jaren 60. Ze liet 16.000 mensen ‘aandelen kopen’, echter stak de Thaise marinier het geld in eigen zak. Dit resulteerde in 200 miljoen dollar. Thipyaso werd gepakt en kreeg een straf van 141.078 jaar, deze straf heeft ze niet uitgezeten. Na acht jaar werd ze weer vrijgelaten, vermoedelijk door haar nauwe banden met de Thaise overheid.