Sneeuwwitje weer tot leven kussen. Dat kan echt niet meer, want Sneeuwwitje lag immers in een coma en kon dus geen toestemming geven voor de kus.

Dit zeggen twee recensenten van SFgate, een uitgave van een van grootste kranten van de Amerikaanse westkust, de San Francisco Chronicle. De kritiek werd geuit in een recensie over een nieuwe Disney attractie. Met jawel, in de hoofdrol: Sneeuwwitje.

De attractie is een zogeheten darkride. Vergelijkbaar met de voor Nederlanders bekende attractie Fata Morgana. Tijdens de rit wordt je in een karretje langs allerlei scenes gereden. Aan het eind van de attractie wordt de scène dat de prins Sneeuwwitje wakker kust nagespeeld.

Niet meer van deze tijd, vinden de recensenten. Zij vinden dat deze scène een verkeerd beeld van de wereld leert aan kinderen. "Elkaar kussen zonder dat beide partijen hebben aangegeven dat te willen, heeft niets te maken met de 'ware liefde' waardoor Sneeuwwitje weer wakker wordt. Het geeft een ouderwets beeld van wat een man mag doen met een vrouw", zeggen zij.

Het is niet de eerste keer dat er kritiek klinkt als het gaat om deze scène. Zo sprak in 2018 Kazue Mua, een professor aan de Osake Universiteit in Japan, er al schande van. Zij vond dat de scène seksueel geweld promoot.

Ook op andere attracties en Disneyverhalen klonk eerder kritiek. De attractie 'Jungle Cruise' (waar deze zomer ook een film van verschijnt) werd aangepast omdat er te veel negatieve beelden van zwarte mensen werden getoond. En ook de attractie 'Splash Mountain' wordt op dit moment aangepast omdat er teveel racistische scènes in zouden voorkomen.

Wat Disney vindt van de nieuwe kritiek is niet bekend. Wel is de attractie van Sneeuwwitje onlangs nog aangepast omdat kinderen de oude versie te eng vonden.