Chokotoffs: we bijten er onze tanden op stuk, maar krijgen er maar niet genoeg van. Niet elk exemplaar van de beroemde karamel-chocoladesnoepjes is echter hetzelfde. Volgens de legende staat er op sommige wikkels een gouden streep, en wie die vindt, wordt beloond. “Een fabeltje”, dacht Jurgen Creyf uit Ranst. Tot hij er zelf een vond.

“Als kind had ik wel eens gehoord dat je onder de wikkel van sommige Chokotoffs een gouden streep kon ontdekken. Maar ik dacht dat het een fabeltje was”, zegt Jurgen Creyf uit Ranst in ‘Start Je Dag’ op Radio 2. Jurgens verbazing was dan ook groot toen zoon Louis zelf op zo’n gouden streep stootte. “Ik vertelde de Chokotoff-legende aan mijn elfjarige zoon Louis terwijl we de snoepjes aan het eten waren. Hij begon te krabben en tot onze grote verbazing vonden we vrij snel zo’n gouden streep.”

Jurgen stuurde een foto de wikkel op naar producent Côte d’Or in de hoop om beloond te worden. Een rondleiding met Oempa Loempa’s en chocolade watervallen kreeg hij helaas niet, maar toch werden hij en zijn zoon getrakteerd. “We werden beloond met een oorkonde en een extra zak Chokotoffs. De legende klopt dus”, zegt Jurgen.

Dat laatste bevestigt ook moederbedrijf Mondelez. “We houden de magie heel graag levend. Minder dan 5% van de Chokotoffs heeft zo’n gouden streep”, zegt woordvoerster Annick Verdegem aan Radio 2 Antwerpen.

Rol papier is op

Maar hoe kwam de legende tot stand? “In onze archieven hebben we ontdekt dat die gouden lijn in de jaren ’50 op sommige snoepjes is verschenen”, zegt Verdegem. “Waarschijnlijk om arbeiders te waarschuwen dat de rol papier bijna op was en vervangen moest worden.” Inmiddels is het productieproces van Chokotoffs anders, maar toch heeft Côte d’Or de gouden lijn bewust gehouden.

Dus... als je het mythische gouden randje op de verpakking van een Chokotoff vindt én je stuurt die verpakking op naar Cote D’or..... dan krijg je dus écht een prijs!!
So so so cool!!
Foto