Zuurstof op de maan klinkt als science fiction, maar het kan binnen een paar jaar werkelijkheid worden. Een Brits bedrijf heeft een nieuwe technologie ontwikkeld waarmee maanstof en maansteen omgezet kunnen worden in zuurstof.

De technologie wordt gezien als een belangrijke stap in de voorbereiding om een definitieve basis op de maan aan te leggen, schrijft The Guardian maandag. Het Britse bedrijf Metalysis heeft goedkeuring van de European Space Agency om de technologie verder te ontwikkelen.

De techniek houdt in dat maanstof en ander gesteente omgezet kan worden in zuurstof. Bijkomend voordeel is dat het aluminium, ijzer en andere metalen die achterblijven, gebruikt kunnen worden om dingen op de maan te bouwen.

Hoe gaat het precies in zijn werk? Door elektrische stroom door het maanstof te sturen, komt er zuurstof vrij. Als dat kan worden opgevangen en opgeslagen kan de technologie, die op aarde al wordt gebruikt, hopelijk ook op de maan ingezet worden.

Mocht het plan van Metalysis een succes blijken, kan dat een flinke kostenbesparing betekenen. Om mensen op de maan in de toekomst te voorzien van zuurstof, moet het nu vanaf de aarde daar naartoe vervoerd worden. Het wordt dan ter plekke onttrokken aan de stenen en het stof.

En dat heeft ook voordelen als de mensheid verder het universum in wil. "Als je verder de ruimte in wil gaan, is een benzinestation op de maan essentieel om dat voor elkaar te krijgen", zegt Ian Mellor, directeur van Metalysis.

NASA en andere ruimtevaartorganisaties zijn van plan om op korte termijn weer naar de maan te gaan en om daar permanent mensen te vestigen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wil al binnen vier jaar een nieuwe bemanningsvlucht naar de maan sturen.