Kattenliefhebbers in Arnhem staan op hun achterste benen: buurtbewoner Nick is de overlast van poepende buurtkatten in zijn tuin zo zat, dat hij rattenvallen plaatst om ze te vangen. Hij schreef wijkbewoners daarover een brief. De commotie is groot, onder meer bij katteneigenaar Moira. "Er zijn andere oplossingen, van deze actie word ik doodsbang."

Iedere ochtend kan Nick (achternaam bekend bij redactie) de kattendrollen in zijn tuin tellen. "Zo ontzettend smerig. Dat mensen een kat nemen is prima, maar ik moet daar geen overlast van hebben. En die heb ik wel."

Nick is er zo klaar mee, dat hij tot actie is overgegaan: hij heeft twee rattenvallen in zijn tuin geplaatst. Hij heeft via een brief de buurt ingelicht met een duidelijke boodschap: 'Hierbij roep ik op om uw eigen katten thuis te houden(.....) Het staat mij vrij om 'wilde dieren' te vangen en ze elders uit te zetten', staat erin.

Nick wil een ding helder maken: hij snapt dat mensen van hun kat houden, en hij doodt de dieren niet. "Absoluut niet. Ik ben geen dierenbeul, maar het gaat mij om het principe. Ik wil niet in een smerige tuin zitten omdat een ander een kat heeft."

In een appje aan een buurtbewoner schrijft Nick dat hij al twee katten heeft gevangen. Tegen RTL Nieuws wil hij daar niets over kwijt.

Bij buurtbewoonster en kattenliefhebber Moira gingen haar haren overeind staan toen ze brief door de bus kreeg. "Vooral toen ik las dat hij ze ving en ze ergens anders uitzet. Ik werd helemaal gek."

De actie viel extra verkeerd omdat Moira's kat Sok (2) al ruim een week zoek is. "Ik kan daar al nachten niet van slapen. De actie maakt mij extra bang en boos."

Moira zocht via de telefoon contact met Nick, die zijn nummer onder de brief had gezet. En Nick ging daarop in: hij verzekert dat hij de kat van Moira niet heeft. Dat zegt hij ook tegen RTL Nieuws.

"We hebben contact gehad en ik geloof zijn verhaal. Maar over de actie ben ik het niet eens. Volgende week gaan we praten om een oplossing te vinden. Ik heb hem al allerlei dingen aangeboden." De wijkagent is inmiddels ook ingeschakeld, maar die kan volgens Moira niets doen omdat bewijs voor het vangen van katten ontbreekt.

Er zijn creatieve oplossingen, zoals kippengaas plaatsen of koffiebonen neerleggen om katten te verjagen. Maar Nick wil daar niets van weten. "Ik moet mijn tuin verstieren, omdat een ander een kat wil? Dat is echt de omgekeerde wereld", vindt hij.

Voor hem is er maar één oplossing: verander de wetgeving zodat katten net als honden worden behandeld. "Katten moeten dus aangelijnd worden en niet meer in het wild rondlopen. Dat moet de overheid regelen in een wet."

Moira gaat met Nick verder praten. Ondertussen blijft ze hopen: dat poes Sok binnenkort weer miauwend voor haar deur staat.

"Ik heb al overal foto's opgehangen. Ik kan niet wachten dat ik Sok weer lekker kan knuffelen."