Het parket in het Belgische Halle-Vilvoorde heeft celstraffen van één jaar gevorderd tegen drie opmerkelijke dieven. Deze hadden het gemunt op tuinkabouters en andere tuinornamenten. In twee weken tijd sloegen ze maar liefst 26 keer toe.

De twee mannen en een vrouw sloegen in de tweede helft van mei toe in de Vlaams-Brabantse gemeente Zemst. Nacht na nacht verdwenen daar allerhande tuinornamenten, zowel grote als kleine. Alles wat niet vast zat of te groot was, werd gestolen, aldus de substitute van het parket Halle-Vilvoorde. De dieven liepen tegen de lamp toen de politie ANPR-camera’s ging inzetten. Daaruit bleek dat op de tijdstippen van de diefstallen steeds een Volkswagen Sharan in de buurt was. Op 31 mei zag een politiepatrouille deze auto rijden. Nadat de auto was aangehouden, werden in de kofferbak sporen van aarde en bloemen aangetroffen, evenals inbrekersmaterialen.

Aanvankelijk ontkenden de drie inzittenden van de auto alles, maar later legden zij toch bekentenissen af. Zij vertelden dat zij kort voor hun aanhouding net wat gestolen spullen hadden weggebracht en nu weer op weg waren voor de volgende partij. De politie heeft nog niet kunnen ontdekken waar de spullen gebleven zijn en wat de dieven ermee van plan waren. Mede omdat de dieven dit blijven verzwijgen, eist het parket een relatief hoge celstraf van 1 jaar. De advocaten van de verdachten vinden dit een veel te hoge straf, omdat de schade voor de slachtoffers gering is en er wel gelegenheid is geboden voor de diefstallen. De uitspraak is op 31 augustus.