ALPHEN AAN DEN RIJN - Recreanten op de Rijn geloven hun ogen niet. Zagen ze nou opeens een pinguïn voorbij zwemmen? Ja, dat kan kloppen. Eén van de bijna dertig zeevogels is ontsnapt uit het Alphense vogelpark Avifauna.
'Ben ik nou gek?', vragen mensen die verbaasd Avifauna hebben opgebeld. Nee, dus. De zogeheten humboldtpinguïn is vrijdag al gezien bij Nieuwveen en zaterdagochtend opnieuw bij Zwammerdam. 'Dat is een behoorlijk eindje', weet een woordvoerster van Avifauna. 'Hij kan ook waanzinnig hard lopen en zwemmen.'

Hoe het jonge mannetje heeft kunnen ontsnappen, weten ze bij het vogelpark niet. Maar het moge duidelijk zijn dat deze zeevogel niet vies is van een avontuurtje. 'Hij is al een paar keer aan de wandel gegaan in het park. Nu is-ie blijkbaar eruit gekomen. Dat is natuurlijk een heel gek gezicht. Wij vinden het ook heel indrukwekkend.'

Vijftig kilometer per uur
Medewerkers van Avifauna hebben zaterdagochtend in Zwammerdam gezocht naar de ontsnapte pinguïn, maar ze zijn weer met lege handen teruggekeerd. 'Hij zal zich niet zomaar laten vangen', verwacht de woordvoerster.

Pinguïns kunnen volgens het vogelpark snelheden tot wel vijftig kilometer per uur halen in het water. Wie de snelheidsduivel ziet, wordt verzocht contact op te nemen met Avifauna. 'We denken dat hij het wel even uithoudt', aldus de zegsvrouw. Na een middag zoeken is de pinguïn, dankzij tips, gevonden in Bodegraven. 'Momenteel wordt hij onderzocht maar hij lijkt het avontuur goed doorstaan te hebben', schrijft Avifauna op Facebook.