DINXPERLO - Gaat de grens met Duitsland dicht in verband met corona? In grensdorp Dinxperlo zijn ze voorbereid. Er zijn wel vraagtekens bij de praktische uitvoerbaarheid. ,,Als we de auto de straat op rijden staan we al in Duitsland.”

Gele kruizen op de weg markeren de grens. Links is Dinxperlo, Nederland. Rechts Suderwick, Duitsland. De grens loopt hier letterlijk dwars over de weg.

De dorpen zijn zo aan elkaar vastgegroeid, dat er bij binnenkomst een blauwgeel bord te zien is: Dinxperwick. ,,Het zijn dan wel twee dorpen aan beide zijden van de grens, maar eigenlijk is het gewoon één dorp samen”, zegt Niels Heijink (18 ), die met zijn zus en ouders zowat óp de grens woont. ,,Veel vrienden van mij wonen in Suderwick”, zegt de Dinxpleroër.

De gele grenskruizen liggen nog geen twintig meter van de voorgevel van hun woning. ,,Als we met de auto de oprit af rijden, staan we al in Duitsland”, zegt Heijink. ,,Dus hoe de grens straks dicht moet? Dan moeten ze er bijna wel hekken op zetten, anders houdt niemand zich eraan.”

Deze zonnige maandagmiddag wordt er over de grens gefietst, gelopen en gereden zoals alle dagen. Die douane-slagboom (zollbarriere) op een paar meter van het bord dat het einde van de kom Dinxperlo aanduidt ziet vrijwel niemand meer. Het is een relikwie, slechts een aandenken aan vervlogen tijden. De roodwitte paal staat al tientallen jaren werkloos omhoog, maar hoe lang nog? Want de Bundespolizei gaat de grenzen écht controleren, zo is aangekondigd.
Foto

Gerda Dibbets gaat daar niet op wachten. Zij is maandag aan het begin van de middag nog even gauw naar supermarkt Penny gegaan voor wat boodschappen. Een zak uien, een tray met twaalf pakken houdbare melk, dat soort dingen. ,,Ik hoorde vanmorgen op de radio dat de grens misschien dicht zou gaan. Ik dacht: ‘Nog gauw even wat inkopen doen voor het zover is’”, zegt de 62-jarige inwoonster van Dinxperlo.

Zeker twee keer per week steekt ze de grens over. Voor boodschappen, maar ook met de fiets. ,,We fietsen graag in Duitsland. Jammer als dat straks niet meer kan”, zegt ze. Alhoewel Dibbets de sluiting wel goed kan begrijpen. ,,Met Pasen komen er natuurlijk veel Duitsers deze kant op. De coronacrisis is nu zo groot, dat we dat misschien niet moeten willen.”

Ook medewerker Isa Elal (23) van supermarkt Penny is duidelijk: dicht die grens voor minstens een maand. ,,Ja, voor de handel is dat slecht, in onze winkel komen eigenlijk nür Niederländer, alleen Nederlanders”, zegt Elal. ,,Maar voor de gezondheid is het beter. Want de infecties gaan zo snel, eigenlijk is het te gevaarlijk de grens nog open te houden.”