In deze tijden van coronapandemie heeft een religieus geleerde in Saoedi-Arabië echtgenotes gedeeltelijk van hun echtelijke plichten ontslagen. Vrouwen hebben het recht «weg te blijven van het echtelijke bed» als ze vrezen dat hun man hen kan besmetten met het coronavirus, zei een lid van de Saoedische raad van hoogste islamgeleerden op de Saoedische televisie.

Op een vraag van een vrouwelijke kijker antwoordde de geleerde Abdallah bin Mohammed al-Moetlak in de uitzending ‘Fatwa’ dat het «geen zonde is als de vrouw het echtelijke bed afwijst». Vooral als de man zich niet aan de uitgaansbeperkingen houdt tegen de verspreiding van het virus.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er in het islamitisch-conservatieve koninkrijk 1.563 bevestigde besmettingen met het coronavirus en tien doden. Om de verspreiding van het virus in te dammen, kondigde Riyad een uitgaansverbod af dat grote delen van de dag beslaat. Eerder werden alle binnenlandse en internationale vluchten voor twee weken opgeschort en werd de toegang voor pelgrims tot de heilige steden Mekka en Medina beperkt.