Er dreigt een wereldwijd tekort aan condooms. Daarvoor waarschuwt de grootste producent van het anticonceptiemiddel, het Maleisische Karex Berhad. De oorzaak is de lockdown in het land.

Eén op de vijf verkochte condooms ter wereld, van merken zoals Durex, wordt gemaakt door het Maleisische bedrijf. De producent heeft door de lockdown in de afgelopen tien dagen geen condooms meer gemaakt in zijn drie fabrieken in Maleisië. Daardoor is een tekort ontstaan van 100 miljoen condooms.

De topman van het bedrijf denkt dat de tekorten lang kunnen duren. Hij maakt zich vooral zorgen om condoomvoorziening voor humanitaire programma's in Afrika. Die zouden volgens hem 'maandenlang' niet aan condooms kunnen komen.

De lockdown in Maleisië blijft vooralsnog tot 14 april in stand. Het is een van de sterkst door het longvirus getroffen landen in Zuidoost-Azië. Andere landen waar condooms worden gemaakt, zoals India en Thailand, zien ook sterke stijgingen in het aantal besmettingen. China is ook een grote producent. Daar gaan fabrieken sinds kort weer open.

Karex Berhad voert gesprekken met de Maleisische overheid om een uitzondering om de fabrieken weer te mogen openen. Volgens de topman zijn condooms nu een essentieel product. "Door alle onzekerheid is het geen goed moment om zwanger te worden."