Plantsome, een Nederlandse startup die kamerplanten verkoopt, veroorzaakt ophef met een nieuwe vacaturetekst. Het bedrijf zoekt programmeurs die een ‘harde pielemuis’ en ‘natte dromen’ krijgen van coderen. Opvallend is dat de tekst juist door een vrouw is geschreven.

Wil je als bedrijf een front-end developer vinden, dan moet je alles uit de kast halen. Voor een gemiddelde startup zijn programmeurs immers bijna net zo zeldzaam als de weg naar unicorn-schap.

Plantsome, een startup die kamerplanten verkoopt, lijkt bij zijn speurtocht naar een ‘codeerheld’ de plank mis te slaan. Het bedrijf van Axel Persoon en Kevin Tholenaars plaatste onlangs deze vacaturetekst, met dit als grap bedoelde fragment:

“Krijg jij een harde pielemuis (grappie) van een mooi product coderen, dat door honderdduizend mensen gebruikt wordt? Heb je natte dromen over manieren waarop je jouw code nog beter, sneller, sterker kan maken?”

In een reactie op LinkedIn noemt Ineke Scheffers, oprichter van programmeerplatform Girl Code, Plantsome de meest “seksistische startup van Nederland”.

Ook oprichter van Techionista (een platform voor vrouwen in tech) Vivianne Bendermacher vindt de vacature “bizar”. Het seksisme gaat hier volgens haar verder dan het uitsluiten van vrouwen, “ook mannen worden hier op een bizar seksistische wijze toegesproken”.

Bendermacher: “Dat vrouwen hier niet welkom zijn of zich geroepen voelen te solliciteren lijkt me evident, maar ik vraag me ook oprecht af welke man zich hier dan oké bij voelt.”

De vacaturetekst komt uit de koker van creatief contentbureau Keytoe. Opvallend genoeg, blijkt de tekst te zijn geschreven door een vrouwelijke medewerker. Deze medewerker, Karen Stange, werkt sinds januari bij het bedrijf. In een LinkedIn-video (zie onderaan dit bericht) laat zij weten “het gewoon als grapje” te hebben bedoeld:

“Ik vind het nog steeds grappig. Blijkbaar delen andere mensen die mening niet, maar laten we wel even vooropstellen dat Axel (Persoon, mede-oprichter Plantsome, red.) het niet heeft geschreven. Ik hoop niet dat hij nu minder omzet gaat draaien doordat vrouwen nu minder planten bij hem gaan kopen. Dat zou namelijk echt onzin zijn. Ik heb het niet zo bedoeld, jongens. Sorry.”

Volgens medeoprichter van Plantsome Remco Hill heeft zijn bedrijf “nooit de intentie gehad om zo’n reactie op te wekken”, zegt hij tegen Sprout. “Het verbaast ons een beetje.”

“We zijn een jong bedrijf dat een bepaalde stijl heeft gekozen. Misschien was dit wat ondoordacht. Aan de andere kant, we werken hier met zestien mensen van wie maar twee mannen.” Dat het LinkedIn-profiel van Plantsome acht medewerkers vermeldt, waarvan vier vrouwen, kan Hill niet echt uitleggen.
Was de term “harde pielemuis” achteraf bezien toch niet zo'n handige term?

“Als we dit soort gevoelens oproepen, dan is dat geen handige benaming. Het is nooit de bedoeling geweest om mensen te schofferen.”
Ben je niet bang dat je zo vrouwen uitsluit?

“Als je het met die bril wil lezen, dan zou dat kunnen.”
Wat gaan jullie nu met deze vacaturetekst doen?

“Daar zijn we nu over aan het nadenken. De oprichter en de man achter Plantsome is nu niet in Nederland, dus dat maakt de communicatie nu wat lastiger.”
Weghalen is geen optie?

“Dat kan, maar het is voor ons ook een eerste keer dat zoiets als dit gebeurt. We nemen nu twee tellen adempauze om een reactie te formuleren.”

Kortom, het is nog even afwachten hoe lang de vacature in de lucht zal blijven. Mocht een ingreep plaatvinden voor aanstaande zondag, dan is dat in ieder geval op tijd voor internationale vrouwendag.