De in 1900 gebouwde Deense vuurtoren Rubjerg Knude is gered nadat het bouwwerk bijna 80 meter landinwaarts is verplaatst. De 23 meter meter hoge vuurtoren is hydraulisch opgetild, op rails geplaatst en naar zijn nieuwe locatie geschoven. De technici klaarden de klus onder enorme mediabelangstelling binnen enkele uren tijd.
Foto

De bijna 120 jaar oude vuurtoren in Hjørring, in de noordelijke Deense regio Noord-Jutland dreigde door kusterosie in zee te storten. De duinen namen de moestuin over en de zee kwam elk jaar twee meter dichterbij. Oorspronkelijk stond de toren op 200 meter van de zee. Dat was geslonken tot amper zes meter.

De Rubjerg Knude is al sinds 1968 geen vuurtoren meer, het gebouw deed dienst als museum tot 2002. De initiatiefnemers moesten dat jaar de deuren sluiten omdat de zee dichterbij bleef komen. Toch bleef de toren op een gigantische duin een belangrijke toeristische trekpleister. Elk jaar komen minstens 250.000 toeristen naar het bouwwerk.

De verhuiswerkzaamheden kosten zeker 5 miljoen Deense Kronen (bijna 670.000 euro). Er gingen tien weken voorbereidingswerkzaamheden aan vooraf.

De ingenieurs en werklui schoven de toren twaalf meter per uur verder. Hun werkzaamheden kregen een onverwachte meevaller: de toren bleek lichter dan eerst gedacht. De Rujberg Knude woog niet 1.000 ton, maar blijkt 722 ton te wegen. Indien de kusterosie verder gaat aan het huidige tempo, zal de toren binnen veertig jaar opnieuw moeten worden verplaatst. Zo’n 25.000 passanten kwamen dinsdag een kijkje nemen bij de werkzaamheden.