Eenzaamheid is onder bejaarde Amsterdammers een groot probleem. Ouderen die wel eens wat reuring konden gebruiken werden vandaag uitgenodigd te komen speeddaten in de tram. 'Ik heb één gesprekje gehad met iemand die de indruk gaf dat het allemaal niet zo hoefde', zei een ietwat teleurgestelde deelnemer.

Sommige ouderen kwamen uiteindelijk vooral voor de gezelligheid. 'Eten, kopje koffie, thee. Maar geen dates', zei een van hen vastberaden. Het evenement draaide dan ook niet alleen om romantisch daten, maar was vooral bedoeld om een maatje te vinden.

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst een derde van de Amsterdammers zich eenzaam voelt. 'Er zijn mensen die soms weken niemand spreken. Dat vind ik best erg in een mooi land als Nederland', vertelt gastvrouw Angela Groothuizen.

Stichting Resto VanHarte, samen met het GVB verantwoordelijk voor de speeddates, organiseert daarom al langer activiteiten voor deze groep. De deelnemers vinden de tramrit in elk geval al erg gezellig, nu nog hopen op een klik.

'Als ik ergens een partner tegenkom die kan ballroomdansen, dat ga ik dan wel doen', vertelt een deelnemer. 'Want dat wil ik eigenlijk, ballroomdansen.'