Wiskunde. Dat is wat de Amerikaan Jerry Selbee (80) gebruikte om stinkend rijk te worden met de loterij. Tussen 2003 en 2011 won hij 26 miljoen dollar, nadat hij een fout ontdekte in de logica van het systeem.

Jerry Selbee en zijn vrouw Marge wonen in Evart, een dorpje met 1.900 inwoners in de Amerikaanse staat Michigan. Ze leerden elkaar kennen op de middelbare school, kregen samen zes kinderen en baatten 17 jaar lang een lokale supermarkt uit. Als jonge zestigers gingen ze met pensioen. ,,We wilden van het leven gaan genieten”, vertellen ze. Die wens kwam uit.

In 2003 ontdekte Jerry, een wiskundige van opleiding, een fout in de nieuwe staatsloterij van Michigan. Bij de zogeheten Winfall-loterij bleef de jackpot niet oplopen tot één of meerdere spelers alle zes cijfers juist hadden. Zodra er 5 miljoen dollar in de jackpot zat, kwam er een ‘roll-down’-week. Bij die trekking werd al het geld verdeeld over de winnaars die drie, vier en vijf cijfers juist hadden

,,Ik begreep meteen dat ik altijd zou winnen, als ik alleen tijdens die roll-down-weken speelde”, zegt Jerry. ,,Als ik voor 1.100 dollar meespeelde, had ik mathematisch gezien kans om één keer vier juiste cijfers te hebben. Daarmee zou ik 1000 dollar winnen. Ik zou voor dezelfde inzet ook 18 of 19 keer drie cijfers juist hebben, goed voor 900 dollar winst. Dus voor elke investering van 1100 dollar, zou ik normaal 1900 dollar terugverdienen.”

De eerste keer speelde hij voor 3600 dollar en won 6300 dollar. De tweede keer zette hij 8000 dollar in. Zijn winst bedroeg 15700 dollar. ,,Toen heb ik mijn vrouw ingelicht”, glimlacht Jerry. Samen bespraken ze hoe ze dit zouden aanpakken.

Het koppel richtte ‘GS Investment Strategies LLC’ op. Ze nodigden vrienden en familie uit en brachten een groep van 25 investeerders samen. Telkens als er een roll-down-week was, speelden ze voor honderdduizenden dollars op de loterij. Nadien telden ze hun winst uit. Maar hun geluk bleef niet duren. In 2005 hield de Winfall-loterij in Michigan op te bestaan.
Foto