Honden en katten hebben een veel beter gehoor dan de mens. Dat betekent ook dat vuurwerklawaai veel sterker binnenkomt bij hen dan we zelf ervaren. Daar móet een oplossing voor zijn.

Uit onderzoek is gebleken dat 45 procent van de honden in het Verenigd Koninkrijk meer stressverschijnselen vertonen als ze vuurwerk horen afgaan. Dat is niet gezond voor de viervoeters, en evenmin voor hun baasjes, die hun huisdier zien verkrampen.

Honden kunnen geluiden waarnemen die vier keer zo ver verwijderd zijn als de geluiden die wij kunnen horen. En terwijl ons gehoor beperkt is tot een golflengte van 20.000 hertz, heeft een hond een frequentiebereik van 30.000 hertz. Bij een kat is dat zelfs 45.000 hertz.

Met andere woorden: je wilt niet weten hoe hard je huisdier afziet met Nieuwjaar, of bij andere events waar vuurwerk aan te pas komt. Ford Europe heeft daar een mogelijk antwoord op gevonden. Zij bedachten een hok dat hevige knalgeluiden weert door een ingenieus audiosysteem. Van zodra de ingebouwde micro’s een luide knal registreren, stuurt het systeem tegengestelde frequenties uit om het geluid weg te filteren, of tenminste reduceert tot een leefbaar volume.

De inspiratie hiervoor haalde Ford bij hun eigen Edge SUV. Die beschikt ook over een vergelijkbaar ‘noise-cancelling’ audiosysteem om autoritten rustiger te laten verlopen. Als de motor of de versnellingsbak te veel lawaai maakt, zendt het audiosysteem tegengestelde geluidsgolven uit zodat het overmatige lawaai beperkt wordt.

Voorlopig blijft het echter bij een prototype, maar het enthousiasme rond het idee groeit enorm. Hoe groter de vraag, hoe sneller het hok in productie gaat.
Foto