In dit tijdperk waarin we bijna vergroeid zijn met onze mobiele telefoons was het volgende, bizarre feitje voorspelbaar: een vrouw uit Rusland kreeg als grafsteen een iPhone met een foto van zichzelf als ‘screensaver’.

De vrouw in kwestie, Rita Shameeva, was 25 jaar toen ze overleed in januari 2016. Een hele tijd was er geen gedenksteen, maar recent besloot de vader van de jonge vrouw om een gepaste steen te plaatsen. Waarschijnlijk was Shameeva verslaafd aan haar mobiele telefoon, want de vader koos voor een enorme iPhone als grafsteen, gemaakt van basalt en met een afbeelding van de vrouw als screensaver. De bijzondere grafsteen staat nu te pronken op het kerkhof van de Russische stad Ufa.

Een bezoeker van het kerkhof, Nikolay Yevdokimov, vertelde aan de plaatselijke krant ProUral dat hij dacht dat hij hallucineerde toen hij de steen zag. “Hoe kan een Amerikaanse iPhone plotseling verschijnen op ons kerkhof. En dan zo’n enorm ding! Ik kwam dichterbij en was verbaasd. Ik heb enorme grafstenen gezien in mijn leven, maar om er eentje te maken in de vorm van een iPhone… dat had ik nog nooit gezien.”

Er wordt gezegd dat de steen afkomstig is van een Siberisch bedrijf dat speciale ‘accessoires voor de dood’ levert. De ontwerper, Pavel Kalyuk, bouwde een zelfde soort grafsteen als grap voor zijn advertenties.
Foto