In de strijd tegen gluurders gaat de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul dagelijks inspecteren of er geen verborgen camera's hangen in de openbare toiletruimtes. Het aantal toiletinspecteurs wordt daarom uitgebreid van vijftig naar ruim achtduizend.

Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. In de metropool, met zo'n tien miljoen inwoners, zijn meer dan twintigduizend openbare toiletruimtes.

Vooralsnog waren vijftig ambtenaren verantwoordelijk om de wc's te controleren op camera's. Het stadsbestuur wil daar nog eens achtduizend inspecteurs bij, vooral door mensen te rekruteren die al verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de toiletten.

Rond de duizend toiletruimtes worden aangewezen als soort 'risicotoilet' en vaker gecontroleerd. Het plan volgt op de landelijke verontwaardiging over het groeiende aantal zaken van seksueel geweld en van stiekem opgenomen naaktbeelden. Ondanks de inzet van de vijftig toiletinspecteurs zijn de afgelopen twee jaar echter geen verborgen camera's gevonden.