Naast kipnuggets en friet, kun je in de Verenigde Staten nu ook voor het lichaam van een overleden dierbare naar de drive-in. In Memphis staat een drive-through opbaarruimte.

'Voor het lijk kunt u doorrijden naar het tweede raampje.' In Memphis, in de Amerikaanse staat Tennessee, kun je je sinds kort laten opbaren in een drive-through. Bij R. Bernard Funeral Services liggen de overledenen achter een raam en rijden de nabestaanden langs om hun laatste eer te bewijzen.

"Ik wilde iets nieuws beginnen, iets anders dan de traditionele uitvaartdiensten", zegt directeur Ryan Bernard tegen de New York Post. "Oude mensen, of mensen met een handicap, hebben hier ook de kans om afscheid te nemen. Er zijn ook mensen die niet van uitvaartcentra houden. Voor hen is dit perfect."

Patricia Walton is één van de eerste overledenen die opgebaard ligt in de drive-in. Haar zus Michelle had eerst wel haar twijfels. "Ik was in het begin wel sceptisch. Het is toch raar om je zus achter zo'n raam te zien liggen."

Toch besloot Patricia's familie uiteindelijk voor de bijzondere opbaring. "Patricia wilde stiekem altijd beroemd worden. We gebruiken haar begrafenis niet om haar beroemd te maken, maar ze werd altijd graag gezien. Ze zou blij met onze keuze."

Volgens directeur Bernard zijn er meerdere redenen om voor de drive-in begrafenis te kiezen: "Soms zijn er familieruzies en willen nabestaanden niet dat bepaalde mensen naar de begrafenis komen. Die kunnen gewoon naar de drive-through komen. De familie heeft dan niet eens door dat ze er waren."

Maar bovenal moet het afscheid niet te serieus of verdrietig zijn bij de drive-in: "We vieren het leven, we dansen en we zingen", zegt Bernard. "We proberen er iets leuks van te maken."
Filmpje