Alleenstaande vrouwen in Japan hoeven zich niet meer onveilig te voelen als ze alleen thuis zijn. De zogenoemde 'schaduwman' moet potentiële inbrekers doen afschrikken.

Met een speciale app en een projector kunnen vrouwen bewegingen kiezen die worden geprojecteerd op hun gordijn; van boksen tot dansen, lezen of bijvoorbeeld stofzuigen. Op die manier lijkt het alsof een man in het huis aanwezig is. De ontwikkelaar werkt nog aan extra bewegingen zodat inbrekers de bewegingen niet gaan herkennen.

In de Japanse hoofdstad Tokio wonen zo'n 1,4 miljoen vrouwen op zichzelf. En alhoewel Japan wordt beschouwd als een van de veiligste landen ter wereld en het totaal aantal misdrijven blijft afnemen, neemt geweld tegen vrouwen specifiek niet af.

"Japan loopt achter op het gebied van rechtsvervolging, maar ook op het gebied van cultureel en sociaal bewustzijn", zegt Masayuki Kiriu, crimineel psycholoog aan de Universiteit van Tokio.

Volgens Kiriu is de 'schaduwman' een mooie manier om daar meer aandacht voor te vragen. Maar er is nog een lange weg te gaan, zegt hij. "Er moeten strengere maatregelen komen om geweld tegen vrouwen tegen te gaan."
Filmpje