In Kyoto kunnen vrouwen een ‘solohuwelijk’ afsluiten. Ze krijgen een trouwjurk, mooi kapsel en make-up en een uitgebreide fotosessie. Indien gewenst wordt er een stand-in bruidegom geregeld, schrijft de Volkskrant.
Zo’n dertig vrouwen zijn inmiddels in hun eentje in het huwelijksbootje gestapt. Sommigen denken dat het er in het echt niet meer van komt en willen het toch eens meemaken. Ongeveer de helft vond hun eigen huwelijksdag niet zo geslaagd, vooral omdat een mooie ceremonie ontbrak.
Steeds meer Japanse vrouwen trouwen niet. Iets dat door sociologen wordt gezien als een stil protest tegen de weinige carrièrekansen die getrouwde vrouwen hebben. Door de afname van het aantal huwelijken daalt ook het geboortecijfer van het land.
Voor wie toch het gevoel van een trouwdag eens wil meemaken, biedt het reisbureau Cerca Travel een tweedaagse trouwtrip aan naar Kyoto voor ongeveer 2.100 euro. Volgens de vrouwelijke directeur is het de kans om ‘een perfecte Japanse trouwerij’ te beleven, ‘maar zonder de noodzaak je officieel te binden’.