Een team van Europese onderzoekers werkt aan een hersenimplantaat dat gedachten om moet zetten in spraak. Het is bedoeld voor mensen die niet of niet meer kunnen praten.

'Wat we willen doen, is hersenactiviteit die zorgt voor de spraak decoderen en deze informatie naar een spraaksynthesizer sturen die in staat zou moeten zijn om het woord te produceren dat de patiënt denkt', zegt ICREA-professor José Antonio Garrido, van het Catalan Institute of Nanoscience and Nanotechnology (ICN2), een van de onderzoekers.

Een van de bijzonderheden aan dit implantaat is het materiaal dat wordt gebruikt, grafeen. Daarmee kan heel veel informatie gelezen worden. Dat moet ook wel, want de motorische gebieden zijn heel klein en het spraakgebied is gigantisch groot.

We hoeven niet bang te zijn dat we straks hardop denken en dat iedereen onze gedachten kan horen, benadrukt professor Garrido: 'Het gaat om het laatste stukje, als je al bedacht hebt welk woord je wilt gaan zeggen. Dus niet alle gedachten daaromheen, maar het vormen van het woord, daar richten we ons op'.

Volgens Erik Aarnoutse van het Hersencentrum Utrecht is dit een van de mogelijke kanshebbers om betere elektroden te hebben waarmee we het hersensignaal kunnen meten. 'Wij meten hier in het algemeen met twee elektroden. Daarmee kunnen we al een signaal naar buiten sturen dat een patiënt kan gebruiken. Bij deze groep zou het in principe kunnen gaan om tientallen, zo niet honderden elektroden. Dat opent enorm veel mogelijkheden.'