Canadese onderzoekers hebben ontdekt dat de vetcellen die net onder onze huid liggen, krimpen wanneer ze bloot worden gesteld aan van de zon afkomstig blauw licht. Dat is te lezen in het blad Scientific Reports.

“Wanneer zonlicht op de blauwe golflengtes – het licht dat we met onze ogen kunnen waarnemen – onze huid penetreert en de vetcellen eronder bereikt, worden de lipide (vetachtige, red.) druppeltjes kleiner en komen ze vrij uit de cel,” legt onderzoeker Peter Light uit. “In andere woorden: onze cellen slaan niet zoveel vet op.”

Het kan mogelijk deels verklaren waarom mensen gedurende de winter aan gewicht winnen. “Het gebrek aan zonlicht waarmee we in een noordelijk klimaat zo’n acht maanden per jaar te maken hebben, kan de opslag van vet bevorderen en bijdragen aan de typische gewichtstoename die sommigen van ons ‘s winters doormaken.” Meer onderzoek hiernaar is echter hard nodig, zo benadrukt Light. “Zo weten we nog niet hoe intens het licht moet zijn en hoelang je eraan bloot moet worden gesteld om dit proces te activeren.”

Het onderzoek roept wel een aantal interessante vragen op. Zo vraagt Light zich bijvoorbeeld af of het mogelijk is om obesitas onder meer met behulp van lichttherapie te bestrijden. En hij heeft nog wel meer onderzoeksvragen in petto. “Misschien draagt dit mechanisme bij aan het vaststellen van het aantal vetcellen – waarvan we denken dat ze tot in onze volwassen jaren bij ons blijven – dat we in de kinderjaren produceren.”