Een kliniek in Bangkok die zo'n 100 operaties per maand uitvoert waarbij penissen worden gebleekt, is in opspraak gekomen op social media. Een medewerker deelde foto's op Facebook van een man die zijn geslachtsdeel witter liet maken. Die post werd 19.000 keer gedeeld en riep veel vragen op over de grenzen van het Thaise schoonheidsideaal.

Zes maanden geleden begon het Lelux-ziekenhuis met het laseren van penissen. Bij de behandeling wordt melanine afgebroken, waardoor de penis witter wordt. De kliniek staat bekend om operaties die lichaamsdelen witter maken.

"Er is veel vraag naar dit soort operaties", vertelt Bunthita Wattanasiri, die voor het ziekenhuis werkt, tegen persbureau AFP. "We krijgen zo'n 100 klanten per maand, drie of vier per dag." Een operatie kost ongeveer 540 euro voor vijf sessies.

De doelgroep van de operaties zijn mannen in de leeftijd van 22 tot 55, vertelt Wattanasiri. "Veel daarvan maken deel uit van de Thaise lgbt-gemeenschap." Die gemeenschap is in Thailand alom vertegenwoordigd. "De behandeling is populair bij homoseksuele mannen en travestieten die zorgen voor hun edele delen", zegt een medewerker van het ziekenhuis aan de BBC. "Ze willen er op ieder gebied goed uitzien."

"Van penis bleken had ik nog nooit gehoord", vertelt Zuidoost-Azië-correspondent Michel Maas. "Toch verbaast deze ontwikkeling me niet. In landen waar mensen een donkere huidskleur hebben, is een zo wit mogelijke huid vaker het schoonheidsideaal. Dat is zo in Thailand, maar ook in Vietnam en Indonesië bijvoorbeeld. Ook in sommige Afrikaanse landen komt het voor."
Je kunt bijna geen crème of make-up kopen zonder dat daar 'whitening' op staat.

Een donkere huidskleur is in een land als Thailand soms een teken van armoede, vertelt Maas. "Want dat krijgen mensen die buiten in de zon werken: boeren en bouwvakkers bijvoorbeeld. Als je wit bent, is dat een bewijs dat je je dat kan veroorloven.

Niet zelden krijgen fabrikanten van zulke producten kritiek op hun reclames, omdat die racistisch zouden zijn. Zo moest een Thais bedrijf een video verwijderen over een crème die de huid witter maakte. In de reclame schrijft een populaire actrice haar succes toe aan haar witte huid. In het Bangkokse openbaar vervoer werd voor een andere crème geadverteerd met posters, waarop stond dat "alleen witte mensen hier mogen zitten".

De 'penisbleek'-operaties zijn niet de enige opmerkelijke vorm van cosmetische chirurgie in het land. "In Thailand doen ze alles", vertelt Maas. "Vooral Bangkok staat bekend om zijn gezichts- en geslachtsoperaties. Die zijn daar goedkoper dan in veel andere landen." Dat gaat overigens niet altijd goed. "Vooral operaties met siliconen zijn gevaarlijk. Die worden soms in een achterkamertjes in een winkelcentrum gedaan." Op internet zijn vele voorbeelden te vinden dat zo'n operatie is mislukt, vertelt Maas. "Maar het controleren daarvan is niet te doen."

Bij Lelux Hospital is de politie inmiddels wel op bezoek geweest, om te controleren of de kliniek een vergunning had voor de behandeling. Inmiddels is de Facebookpost waarin de behandeling wordt getoond, offline gehaald.

Ook waarschuwde het Thaise ministerie van Gezondheid voor bijwerkingen van de operaties, zoals littekens, een branderig gevoel en vruchtbaarheidsrisico's. Toch hoeft men zich geen zorgen te maken, vindt de woordvoerder van het ziekenhuis. "Onze behandelingen zijn volledig veilig voor de genitaliën. Bij het bleken wordt namelijk vooral gericht op het kruis."