Hij kwam al met torens die smog uit de lucht opvangen, om zo steden van een betere luchtkwaliteit te voorzien: het smog free-project. Maar kunstenaar, ondernemer en ontwerper Daan Roosegaarde heeft nu een ambitieuzer plan: hij wil het heelal van stof ontdoen.

'Ik geloof dat we dingen van shit naar schoonheid moeten trekken', legt Roosegaarde uit. 'Er zijn een hoop problemen in de wereld: de zeespiegel die omhoog gaat, luchtvervuiling en lichtvervuiling. We kunnen wachten en iemand anders de schuld geven, maar we kunnen ook zeggen dat we iets op een bepaalde manier zelf hebben gecreëerd, als een soort slecht ontwerp. Laten ons daar dan uit zien te ontwerpen', vervolgt hij.

Roosegaarde spreekt over zijn eigen ideeën als een obsessie. 'Je bent altijd een soort slachtoffer van je eigen ideeën, of een soort vrijwillige gevangene van je idee. Het zit in je kop en het moet er uit. Op dit moment heb je ongeveer 23.000 objecten die rondzweven in de ruimte. Dat is junk, waste. Stukjes van een satelliet die zijn afgebroken. Als zo'n stukje tegen een bestaande satelliet aanvliegt, dan gaat dat splintertje dwars door het kevlar heen vanwege de snelheid. Stopt die satelliet met werken, dan heb je geen Facebook meer, geen BNR meer, geen bankieren meer.'

'Niemand weet hoe ze het moeten oplossen en het wordt alleen maar erger. Stel je voor: je zweeft in het heelal. Voor zover we weten is het heelal oneindig. Op een of andere manier krijgen we het voor elkaar om door al die kleine stukjes nog meer stukjes te creëren, waardoor ze een soort laag van junk om de aarde heen hebben gecreëerd. Daardoor kunnen we straks geen raketten en satellieten meer lanceren. Met andere woorden: we zitten vast. We zijn nu aan het kijken of we het denken van het smog free-project kunnen toepassen om de ruimte op te ruimen. Ik heb nog geen idee hoe, maar we gaan het wel doen', klinkt Roosegaarde stellig.