Een pester die een kinderdagverblijf in Amsterdam zwartmaakte door negatieve neprecensies te plaatsen op Google Maps, moet 17.000 euro boete betalen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald.

In recensies op Google Maps werd het kinderdagverblijf omschreven als 'hysterisch'. Ook zou 'alles om geld draaien' en zouden huilende kinderen genegeerd worden. De recensies werden geplaatst onder namen die in het klantenbestand van het kinderdagverblijf niet voorkwamen.

Ook bleken de beoordelingen gekopieerd, en eerder gebruikt te zijn als recensies voor andere kinderdagverblijven.

De dader was aanvankelijk anoniem. Via gerechtelijke procedures tegen Google en internetproviders is de identiteit van die anonieme internetpester uiteindelijk getraceerd. Hij is nu veroordeeld om de schade te betalen.

Ook moet hij betalen voor de volledige proceskosten en de kosten voor de procedure tegen de internettussenpersoon om achter de identiteit te komen.

Advocaat Paul Tjiam laat aan RTL Nieuws weten dat de eigenaar van het kinderdagverblijf 'extreem blij' is met de uitspraak.

"Hij wil met deze uitspraak ook anderen waarschuwen. Hij heeft er enorm onder geleden. Het is machteloosheid. Je weet niet wie het gedaan heeft en Google zei eerst simpelweg: bekijk het maar. Gelukkig is het uiteindelijk gelukt om de schrijver van de anonieme recensies te vinden. Het is een goed signaal naar alle anonieme internetpesters dat er mogelijkheden bestaan om hun identiteit te achterhalen Ún dat zij dan ook moeten opdraaien voor alle schade en voor alle proceskosten die zijn gevoerd tegen de internettussenpersonen om hun identiteit te kunnen vaststellen."